Καρυάτις
η κόρη των Αθηνών
Το project, αυτό σε σκηνοθεσία Άντζελας Γκερέκου, είναι βασισμένο όλο στην πρωτότυπη ιδέα και σενάριο του Γιώργου Βούκανου είναι ένα μοναδικό οπτικοακουστικό ταξίδι με μουσική ειδικά φτιαγμένη για το έργο, όπου περιγράφει την ιστορία της Αθήνας από τον μύθο στο σήμερα, με κεντρική αφηγήτρια την χαμένη Καρυάτιδα που έκλεψε ο Λόρδος Έλγιν.
Η κόρη των Αθηνών
μας ταξιδεύει μέσα στο σήμερα, στην ιστορία και στον μύθο, μας οδηγεί στα πανέμορφα σοκάκια της Πλάκας, πετάμε μαζί της στην
Αρχαία Αθήνα του Περικλή, και βουτάμε στον μύθο με την θεά Αθηνά. Με την ονειρική μουσική του συνθέτη, με 3d Animation, ατμοσφαιρικούς φωτισμούς και ειδικά κινηματογραφικά γυρίσματα,
λήψεις με drone καθώς και συνδυασμό ζωντανών λήψεων με animation και ειδικούς φωτισμούς, με την συμβολή χορογραφίας και με την ηχογράφηση συμφωνικής ορχήστρας, ηλεκτρικού ήχου και αρχαίων οργάνων, θα δημιουργηθεί ένα μοναδικό οπτικοακουστικό
πολυθέαμα που θα επαναλαμβάνεται 2 φορές σε κάθε παράσταση.
Στο σχεδιασμό προβολής του event θα υπάρχει και η δυνατότητα 3d ολογράμματος και live παρουσίασης με ορχήστρα μόνο στην τελετή έναρξη της.
Το έργο θα έχει σαφείς αναφορές στα μάρμαρα του Παρθενώνα, δεν θα περιέχει αφήγηση αλλά θα λειτουργήσει σαν μια
βουβή ταινία με ήχο φως και κείμενο μέσα στην ταινία αναπτύσσοντας με τον καλύτερο τρόπο την ιστορία για κοινό από
ολόκληρο τον κόσμο.
Την επιμέλεια και την σκηνοθεσία της Άντζελα Γκερέκου του Project θα έχει αφιλοκερδώς η
κα Άντζελα Γκερέκου
Bring Her back Caryatid
Στο Μουσείο Ακροπόλεως, σε περίοπτη θέση βρίσκονται οι 5 Καρυάτιδες που έχουν διασωθεί από τον βράχο της Ακρόπολης.
Ενα σημείο έχει αφεθεί επίτηδες κενό, γιατί η 6η Καρυάτις βρίσκεται στο British Museum του Λονδίνου.
Όπως αναφέρει η ιστοσελίδα του Ερεχθείου, οι Καρυάτιδες είναι «Έξι κόρες σε διάταξη σχήματος Π πατούν σε ένα πόδιον ύψους 1.77 μ. και στηρίζουν την οροφή της πρόστασης με το κεφάλι τους, μέσω ενός αρχιτεκτονικού μέλους που μοιάζει με καλαθόσχημο κιονόκρανο στολισμένο με ωά (αυγά).
Στην αρχή τα αγάλματα αυτά ονομάζονταν απλώς Κόρες.
Η ονομασία Καρυάτιδες δόθηκε σε μεταγενέστερους χρόνους. Σύμφωνα με το ρωμαίο αρχιτέκτονα Βιτρούβιο παρίσταναν τις γυναίκες της λακωνικής πόλης Καρυών, που είχε μηδίσει κατά τους περσικούς πολέμου και τιμωρήθηκε με φόνο των ανδρών της και αιχμαλωσία των γυναικών της. Το πιθανότερο είναι όμως ότι οι Κόρες ταυτίστηκαν με τις Καρυάτιδες παρθένες, οι οποίες τελούσαν στην πατρίδα τους γνωστούς χορούς προς τιμή της Καρυάτιδας Αρτέμιδος.
Οι έξι κόρες έχουν λυγισμένο το ένα πόδι, αυτό προς τον κεντρικό άξονα (ή πιο απλά οι τρεις αριστερές το δεξί πόδι και οι τρεις δεξιές το αριστερό πόδι). Φορούν ένα δωρικό πέπλο που σχηματίζει πτυχές ανάμεσα στα στήθη και καθώς κυλά προς τα πόδια.
Τα μαλλιά τους είναι μακριά, χτενισμένα προς τα πίσω και δεμένα χαλαρά. Οι βραχίονες λείπουν από όλες. Σύμφωνα με ρωμαϊκά αντίγραφα στο Τίβολι το ένα χέρι κρατούσε την άκρη του ρούχου και το άλλο μια φιάλη.
Οι Καρυάτιδες σήμερα βρίσκονται στο Νέο Μουσείο της Ακρόπολης, εκτός από τη δεύτερη από αριστερά η οποία είχε απαχθεί από το λόρδο Έλγιν και βρίσκεται στο Βρετανικό Μουσείο.
Άντζελα Γκερέκου
Πρόεδρος Ε.Ο.Τ.