''SISSY IN HEAVEN'' Παγκόσμια Πρεμιέρα Κέρκυρα Ιούνιος 2024

Για πρώτη φορά παγκοσμίως θεατρική παράσταση για την … “Σίσσυ” – Πρωταγωνιστεί η Άντζελα Γκερέκου.

Τι θα μπορούσε να συμβεί αν μετά το τέλος όλων των επαναστάσεων, όλων των κινημάτων που εξέθρεψαν οι τελευταίοι αιώνες, η πριγκίπισσα Σίσσυ συναντιόταν ξανά με το δολοφόνο της, αλλά… στον Άλλον Κόσμο…

Εκεί που “όλοι είναι ίσοι” και το μόνο που έχει σημασία είναι η συγχώρεση;

Αυτό είναι το θέμα του νέου πρωτότυπου έργου “Sissy in Heaven”, βασισμένο στην ζωή και τον αδόκητο θάνατο της Πριγκίπισσας Σίσσυ, της θλιμμένης αυτοκράτειρας της Αυστρίας, που έγραψε κατόπιν παραγγελίας του ΔΗΠΕΘΕ Κερκύρας ο ηθοποιός Ζαχαρίας Ρόχας με πρωταγωνίστρια στον ομώνυμο ρόλο την Άντζελα Γκερέκου.

Το έργο διαδραματίζεται σε έναν “ου-τόπο”, (Καθαρτήριο – Παράδεισο;) όπου σημασία δεν έχει ο χρόνος, οι εποχές, οι τίτλοι, η καταγωγή, τα χρήματα, παρά μόνον η Τελετουργία:

“Οι ψυχές πρέπει να ξανά συζητηθούν και το δράμα να επαναληφθεί από την αρχή. Αυτή τη φορά με στόχο την συγχώρεση…” Όπως λέει ο άγγελος το έργο, ο οποίος σαν σκηνοθέτης, φροντίζει όλα να συμβούν στην ώρα τους!

 

 

Στο νέο έργο του ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ Κέρκυρας, που έγραψε ο Ζαχαρίας Ρόχας, βασίζεται στο υποθετικό ερώτημα τι θα μπορούσε να συμβεί αν μετά το τέλος όλων των επαναστάσεων, όλων των κινημάτων που εξέθρεψαν οι τελευταίοι αιώνες, η πριγκίπισσα Σίσσυ συναντιόταν ξανά με τον δολοφόνο της, αλλά …στον Άλλον Κόσμο…εκεί που «όλοι είναι ίσοι» και το μόνο που έχει σημασία είναι η συγχώρεση;

Το έργο διαδραματίζεται σε έναν ‘ου-τόπο’, (Καθαρτήριο- Παράδεισο;), όπου σημασία δεν έχει ο χρόνος, οι εποχές, οι τίτλοι, η καταγωγή, τα χρήματα, παρά μόνον η Τελετουργία:

«Οι ψυχές πρέπει να ξανασυστηθούν και το δράμα να επαναληφθεί από την αρχή. Αυτή τη φορά με στόχο την συγχώρεση…» όπως λέει ο ‘Αγγελος στο έργο, ο οποίος σαν σκηνοθέτης, φροντίζει όλα να συμβούν στην ώρα τους!

 

Με πολύ χιούμορ και τεχνικές θεάτρου εν θεάτρω, το έργο αγγίζει πολύ σημαντικά ζητήματα που καθόρισαν τον 20ο αιώνα:Τι αξία έχουν οι ζωές, όταν οι άνθρωποι υποφέρουν; Με πόσο αίμα δικαιώνεται μία Επανάσταση;

Τι σημαίνει φυλακή για τον καθένα;

Τι σημασία έχουν οι ατομικές ιστορίες , μπροστά στον συντριπτικό ρου της ιστορίας;

Το έργο έρχεται να καταδείξει ότι η αδυναμία της προσωπικής εξέγερσης έχει το ίδιο βάρος με την απελπισμένη πράξη ενός ιδεολόγου, κι ότι αυτό που πιστεύει κάποιος, όσο δίκαιο κι αν είναι, μπορεί ποτέ να μην ονομαστεί πράξη.

Οι προσωπικές ιστορίες του καθενός από τους πρωταγωνιστές, της Πριγκίπισσας Σίσσυ, του δολοφόνου της, Λουίτζι Λουκένι, της μητέρας του Λουίζας, του γιου της Σίσσυ, πρίγκιπα Ροδόλφου καθώς και της ερωμένης και ξαδέλφης του Μαρίας Βετσέρα, ακόμα και του δασκάλου της, του Έλληνα διανοούμενου και σκηνοθέτη Κωνσταντίνου Χρηστομάνου, κατέληξαν όλες με μια πληγή στην καρδιά.

Τη σκηνοθεσία της παράστασης υπογράφει η Βαρβάρα Δούκα, στο ρόλο της Αυτοκράτειρας  Σίσσυ η Άντζελα Γκερέκου.

Παίζουν επίσης οι ηθοποιοί Σπύρος Σουρβίνος, Ντίνα Αβαγιανού και Νίκος Μέλλος ενώ στον ρόλο του Κωνσταντίνου Χρηστομάνου εμφανίζεται σε βίντεο Ζαχαρίας Ρόχας!

ΣΥΝΤΕΛΕΣΤΕΣ

ΣΥΓΓΡΑΦΕΑΣ: ΖΑΧΑΡΙΑΣ ΡΟΧΑΣ

ΣΚΗΝΟΘΕΣΙΑ: ΒΑΡΒΑΡΑ ΔΟΥΚΑ

ΚΟΣΤΟΥΜΙΑ: ΜΙΛΤΟΣ ΜΠΑΜΠΑΝΙΚΟΣ

ΣΚΗΝΟΓΡΑΦΙΑ:  ΑΚΗΣ ΧΕΙΡΔΑΡΗΣ

ΚΙΝΗΜΑΤΟΓΡΑΦΗΣΗ:  ΘΑΝΟΣ ΤΣΙΓΓΑΣ

ΜΟΥΣΙΚΗ ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ:  ΜΑΝΘΟΣ ΔΑΜΙΓΟΣ

ΒΟΗΘΟΣ ΣΚΗΝΟΘΕΤΗ : ΜΑΡΙΑΝΝΑ ΓΙΑΝΝΕΙΟΥ

ΚΟΜΜΩΣΕΙΣ: ΒΑΣΩ ΤΣΙΟΛΑ

ΜΑΚΙΓΙΑΖ:  ΑΓΓΕΛΙΚΑ ΑΡΜΕΝΗ by NASOS GRAMMENOS

ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ ΓΙΑΝΝΗΣ ΚΟΥΛΙΑΣ

ΑΝΤΩΝΗΣ ΣΚΟΡΔΙΛΗΣ

ΜΑΚΙΓΙΑΖ ΚΑς ΓΚΕΡΕΚΟΥ ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΔΗΜΗΤΡΟΥΛΗΣ

ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ ΕΝΔΥΜΑΤΟΛΟΓΙΚΗ

Κας Γκερέκου ΤΑΣΟΣ ΚΑΡΑΜΠΕΛΑΣ

ΠΕΡΟΥΚΕΣ ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΣΑΒΒΑΚΗΣ

 

 

ΣΗΜΕΙΩΣΗ ΤΗΣ ΚΑΣ ΓΚΕΡΕΚΟΥ

ΑΠΟ την αρχή της πολιτικής μου σταδιοδρομίας πάντα με αφορούσε το θέμα της πολιτιστικής μας κληρονομιάς!!
Και ειδικά τώρα σε έναν κόσμο που αντιμετωπίζει πολυδιάστατες
προκλήσεις και συγκρούσεις, ο #πολιτισμός μπορεί να συμβάλλει σημαντικά στην υπέρβαση των διαφορών, την
ενίσχυση των ευάλωτων κοινωνιών και τη βελτίωση των διεθνών σχέσεων.
Η #Ευρώπη θεωρείται ανά τον κόσμο ως
ήπειρος πλούσια σε πολιτιστική κληρονομιά και δραστήριες δημιουργικές δυνάμεις και την χρειαζόμαστε ενωμένη τώρα περισσότερο απο ποτε!
Πιστεύω ακράδαντα ότι η #Πολιτιστικήδιπλωματία και η διάδοση της ιστορίας, μέσω όλων των μορφών τέχνης αποτελεί κλειδί για έναν σύγχρονο και πολιτισμένο #βιώσιμο κόσμο!
Ο πολιτισμός είναι ένας σημαντικός τομέας με σημαντικά οφέλη και αλληλένδετο κομμάτι του τουριστικού τομέα.
Οφείλουμε όλοι λοιπόν ανεξάρτητα από την όποια θέση βρισκόμαστε, να δημιουργούμε να επενδύουμε σε ανάλογες δράσεις , ως αναπόσπαστο μέρος του πολιτιστικού μας αποτυπώματος για ενα καλυτερο μελλον για εμας και τα παιδια μας!!
Αντζελα Γκερέκου
Εις μνήμη της αγαπημένης Χρύσας Σπηλιωτη