Metaverse και τουρισμός

Ο ρόλος του Metaverse και στον τουριστικό τομέα.
Βρέθηκα στις 15/02 στην μεγάλη τουριστική έκθεση BIT 2023, στο Allianz MiCo στο Μιλάνο.
Μια έκθεση που για εφέτος, βασίζεται σε 4 μεγάλες θεματικές:

  • Kαινοτομία
  • Bιωσιμότητα
  • Ποιότητα
  • Ενσωμάτωση

Οι κύριες τάσεις που βρέθηκαν στο επίκεντρο των συζητήσεων είναι το Territories και το metaverse.
Συγκεκριμένα, αναλύθηκε το «πως η εικονική πραγματικότητα μπορεί να ανοίξει το δρόμο προς μια βιωσιμότερη εμπειρία με επίκεντρο τον τουρισμό της φύσης».
Με βασικό στόχο την επαγρύπνηση και η ευαισθητοποίηση των ταξιδιωτών, ώστε να επισκεφτούν περιοχές για να «χαθούν στη φύση»
Το να θέλει μια χώρα να μεγιστοποιήσει τις ικανότητες της, ώστε να δημιουργήσει μοναδικές εμπειρίες για τους επισκέπτες της είναι απαραίτητο συστατικό για την επιτυχία και σε αυτό θα χρειαστούμε πολλά εργαλεία και μεθόδους.

Ψηφιακός μετασχηματισμός

Η ταξιδιωτική ψηφιακή εμπειρία προστίθεται στις υψηλότερες προσδοκίες των ταξιδιωτών μετά την πανδημία, καθώς και οι τεχνολογίες 4.0 και η επαυξημένη πραγματικότητα αποτελεί βασικο σε όλα τα συνεδριακά πάνελς.
Μέσα στα «νέα εργαλεία που θα αλλάξουν τα ταξίδια για πάντα». Είναι και το Metaverse.
Oι διάφορες μελέτες πλέον επισημαίνουν ότι η τεχνολογία εικονικής πραγματικότητας καθοδηγεί το 46% των ταξιδιωτών στον προορισμό και το κατάλυμα.
Οι προκλήσεις στο εγγύς μέλλον περιλαμβάνουν φυσικά και τους Digital Travelers: τη νέα πρόκληση των προορισμών, που περιλαμβάνει νέες προσφορές και start-ups για να αξιοποιήσουν το αυξανόμενο τμήμα των επαγγελματιών από απόσταση.
Το Μetaverse και η εικονική ή επαυξημένη πραγματικότητα προσελκύουν πλέον την προσοχή μεγάλου μέρους του ταξιδιωτικού κοινού.
Οι τεχνικές αυτές ήρθαν για να μείνουν και λειτουργούν σαν εργαλείο μάρκετινγκ δεν ήρθαν για να αντικαταστήσουν τα πραγματικά ταξίδια σύντομα.

Το Metaverse έχει περιγραφεί ως ένα σύμπαν μετά το πραγματικό, εν ολίγοις ως ένα μετασύμπαν, που διαμορφώνεται από ένα δίκτυο τρισδιάστατων κόσμων και προσομοιώσεων σε πραγματικό χρόνο, μια ψηφιακά μικτή πραγματικότητα που δεν δεσμεύεται από τη συμβατική φυσική και από περιορισμούς.
Πολλές οι χρήσεις και τα προϊόντα που θα δημιουργήσουν οι νέες αυτές τεχνολογικές εφαρμογές στο web3 περιβάλλον.
Μια πρόσφατη έρευνα της Booking.com, στην οποία συμμετείχαν πάνω από 24.000 πολίτες από 32 χώρες, διαπίστωσε ότι οι νεότερες γενιές (ιδιαίτερα οι GenZ και Millennials) είναι πιο πιθανό να κάνουν χρήση του Metaverse, που έχει διαμορφωθεί μέχρι τώρα, για τον προγραμματισμό ταξιδιών.

Επιπλέον, το 35% των ερωτηθέντων είπε ότι θα ήταν πρόθυμοι να περάσουν πολλές ημέρες στο Metaverse για να εξερευνήσουν πιθανά μέρη διακοπών.

 

Εφαρμογές

Μέσω αυτής της τεχνολογίας, οι ταξιδιώτες μπορούν να περιηγηθούν εικονικά στα δωμάτια των ξενοδοχείων, τους συνεδριακούς χώρους, τα εστιατόρια και τα αξιοθέατα των περιοχών. Επίσης μπορούν να συνδεθούν, όπως σε μια τηλεδιάσκεψη, με τους υπευθύνους και να απευθύνουν ερωτήσεις για το ταξίδι τους, το κατάλυμα, τις υπηρεσίες του, τις περιηγήσεις και ό,τι τέλος πάντων θέλουν να μάθουν.

Σύμφωνα με την Booking.com, οι ταξιδιώτες θα γίνουν σύντομα πιο τολμηροί στις επιλογές ταξιδιού τους στην πραγματική ζωή αφού θα μπορέσουν να τους επισκεφτούν πρώτα στο Metaverse μέσω των διαδικτυακών τους avatars – ιδιαίτερα βολικό για όσους μπορεί να αισθάνονται ανήσυχοι να δοκιμάσουν κάτι νέο.
Αντιλαμβάνεται ο καθένας ότι η τάση, που καταγράφει η Booking.com, επιβάλλει στο μάρκετινγκ των προορισμών, των ξενοδοχείων και συνολικά όλης της ταξιδιωτικής βιομηχανίας να προσαρμοσθεί στη νέα πραγματικότητα.
Η ίδια η διαδικτυακή ταξιδιωτική πλατφόρμα συνιστά στα καταλύματα να επενδύσουν σε φωτογραφίες υψηλής ποιότητας και σε εικονικές περιηγήσεις στο κατάλυμα τους, ώστε να βοηθήσουν τους πιθανούς επισκέπτες να έχουν μια εικόνα για την εγκατάσταση διαμονής τους.
Προτείνει επίσης στους ιδιοκτήτες ξενοδοχείων και καταλυμάτων να αναδείξουν όλα εκείνα τα μοναδικά χαρακτηριστικά που κάνουν το κατάλυμα τους να ξεχωρίζει.
Σε όλο τον κόσμο, οι βιομηχανίες προσαρμόζονται στην άνοδο της τεχνολογίας εικονικής πραγματικότητας, συμπεριλαμβανομένης της εισαγωγής του metaverse, και προσπαθούν να καταλάβουν τι σημαίνουν όλα αυτά. Μια αναπτυσσόμενη βιομηχανία, το Bloomberg εκτιμά ότι το τμήμα της εικονικής πραγματικότητας στο χρηματιστήριο θα έχει αξία 800 δισεκατομμυρίων δολαρίων μέχρι το 2024.
Και εάν η τάση αυτή συνεχιστεί και το metaverse επεκταθεί και εξελιχθεί, όλο και περισσότεροι κλάδοι της βιομηχανίας φιλοξενίας θα αρχίσουν να αισθάνονται τον αντίκτυπό της. Από ξενοδοχεία και χώρους γάμων μέχρι εστιατόρια και αίθουσες συναυλιών, οι ειδικοί σε όλο τον κλάδο της φιλοξενίας παρακολουθούν στενά το metaverse για να παραμείνουν ενημερωμένοι, και φυσικά επίκαιροι.

Βέβαια ο τουρισμός και τα ταξίδια θα παραμείνουν αναπτυσσόμενες βιομηχανίες, αλλά τώρα έχουν μια νέα οδό για τη σύνδεσή τους με τους καταναλωτές.

Τα ταξίδια στο metaverse δεν πρόκειται να αντικαταστήσουν τα πραγματικά ταξίδια, αλλά μπορούν να βελτιώσουν την ταξιδιωτική εμπειρία μέσω του εικονικού τουρισμού.