Φεστιβάλ Γαίας – Νέα Θεσμοφόρια

Φεστιβάλ Γαίας – Νέα Θεσμοφόρια

Διοργάνωση του 1ου Φεστιβάλ ΓΑΙΑΣ στην Ελευσίνα .

Το συγκεκριμένο δρώμενο σε σκηνοθετική επιμέλεια της Άντζελας Γκερέκου και σε  καλλιτεχνική αναβίωση του συνθέτη κυρίου Γιώργου Βούκανου  αποσκοπεί να συμβάλλει στην ανάδειξη των Θεσμοφοριών, που συναντώνται με το λαϊκό έθιμο των Πολυσπορίων στην Ελευσίνα, καθώς και την ενίσχυση των δεσμών μεταξύ πολιτιστικού τουρισμού, περιβαλλοντικής ευαισθητοποίησης και ανάδειξης του φυσικού πλούτου της ευρύτερης περιοχής.

Η πρωτοβουλία για το 1ο Φεστιβάλ ΓΑΙΑΣ έρχεται να συνδεθεί με τη διοργάνωση από το Δήμο Ελευσίνας του προγράμματος «Πολιτιστική Πρωτεύουσα της Ευρώπης 2023», εμπλουτίζοντας το πρόγραμμα εκδηλώσεων και δράσεων στην περιοχή, και δημιουργώντας έναν πολιτιστικό και τουριστικό πόλο έλξης για επισκέπτες από την περιοχή της Ελευσίνας, την υπόλοιπη Αττική και τη χώρα.

Η διοργάνωση του 1ου Φεστιβάλ ΓΑΙΑΣ αποτελεί ένα πολυσύνθετο έργο που ανέλαβε να προωθήσει, να συντονίσει, να υποστηρίξει με πόρους και να υλοποιήσει η Περιφέρεια Αττικής, με την τεχνική και συμβουλευτική υποστήριξη του Αναπτυξιακού Οργανισμού «ΝΕΑ ΜΗΤΡΟΠΟΛΙΤΙΚΗ ΑΤΤΙΚΗ Α.Ε.», που έχει οριστεί και ως Οργανισμός Διαχείρισης και Προώθησης Προορισμού της Περιφέρειας Αττικής

.

Μια γιορτή ανάδειξης της Αττικής Γης, πεδίο συνάντησης του πολιτισμού με τον τουρισμό και τον πρωτογενή τομέα, διοργανώνεται στην Αττική, από τον Αναπτυξιακό Οργανισμό «Νέα Μητροπολιτική Αττική», με πρωτοβουλία της Περιφέρειας Αττικής κι υπό την Αιγίδα του Ελληνικού Οργανισμού Τουρισμού.

Με επίκεντρο την ενδυνάμωση της κοινότητας και τη βιώσιμη ανάπτυξη, το Φεστιβάλ φέρνει κοντά ντόπιους και επισκέπτες σε έναν αρμονικό εορτασμό του παρελθόντος, του παρόντος και του μέλλοντος της Αττικής Γης.

Έργο που απεικονίζει τη διαδικασία μετάβασης των γυναικών στην ύπαιθρο. Έργο του Francis David Millet, μεταξύ 1894-1897. Μουσείο Τέχνης του Πανεπιστημίου Brigham Young. Πηγή εικόνας: hellenic.org.au

Επιστημονική έρευνα

H δρ Αικατερίνη Πολυμέρου – Καμηλάκη, ομότιμη ερευνήτρια, τ. διευθύντρια του Κέντρου Ερεύνης της Ελληνικής Λαογραφίας της Ακαδημίας Αθηνών, μέλος της Εθνικής Επιτροπής Αθήνα 2021 και πρόεδρος της Επιτροπής Χειροτεχνίας του υπουργείου Ανάπτυξης

Θεσμοφορία ή τα Θεσμοφόρια ήταν τοπικό γιορταστικό τριήμερο στην αρχαία Αθήνα που αποτελείτο από τις επί μέρους γιορτές Άνοδος, Νηστεία και Καλλιγένεια περισσότερα εδώ (https://el.m.wikipedia.org/wiki/%CE%98%CE%B5%CF%83%CE%BC%CE%BF%CF%86%CF%8C%CF%81%CE%B9%CE%B1)

Τα Θεσμοφόρια αποτελούσαν την πιο διαδεδομένη γιορτή για τη Δήμητρα και την Κόρη. Στη φωτογραφία, η Περσεφόνη οδηγείται από τον Ερμή στον Επάνω Κόσμο. Η Εκάτη τους φωτίζει το δρόμο με τις δάδες, ενώ η Δήμητρα δεξιά κρατώντας σκήπτρο περιμένει την επιστροφή της κόρης της. Παράσταση σε ερυθρόμορφο καλυκωτό κρατήρα του ζωγράφου της Περσεφόνης. Περίπου 440 π.Χ.
The Metropolitan Museum of Art, Fletcher Fund, 1928. (28.57.23)
Photograph © 1983 The Metropolitan Museum of Art.