Το πρωτότυπο θεατρικό αναλόγιο «Ηρόδοτος: Νουβέλες» που παρουσιάζεται για πρώτη φορά στο ευρύ κοινό αφορά σε αποσπάσματα από το Ηροδότειο έργο, αποτελεί επιτομή της ιστορίας του αρχαίου κόσμου και δημιουργεί μία πολιτιστική διαδρομή στον αρχαίο κόσμο μεταξύ της αντίθεσης της Ευρώπης και της Ασίας, του ελληνικού και του ασιατικού στοιχείου. Η Ηροδότεια αναφορά στις πολιτιστικές αξίες των δύο διαφορετικών κόσμων καταδεικνύουν τη συντριπτική υπεροχή και κατηγορηματική αντίθεση του ατίθασου και δημιουργικού αρχαίου ελληνικού πνεύματος απέναντι στο πνεύμα κάθε ανελεύθερης μορφής πολιτειακής οργάνωσης δεσποτισμού. Οι 4 νουβέλες που παρουσιάζονται («Η γυναίκα του Κανδαύλη», «Διάλογος Σόλωνος και Κροίσου», «Η ιστορία του Αδράστου», «Η καταδίκη της τυραννίδος»), χαρακτηρίζονται για το λογοτεχνικό ύφος και την ψυχολογική ανάλυση των προσώπων μέσω της διήγησης ενός φανταστικού γεγονότος με δραματική ένταση προβάλλοντας την ανθρώπινη συμπεριφορά και τη τραγική μοίρα ενός προσώπου.
Η ΠΑΡΑΣΤΑΣΗ
Πέρα από το ύψιστο καλλιτεχνικό γεγονός παρουσίασης για πρώτη φορά στο κοινό αυτών των σπουδαίων κειμένων που έχουν μια εντυπωσιακή επικαιρότητα και καταπιάνονται με ιδιαίτερα γλαφυρό σε διαχρονικές ανθρώπινες αξίες στόχος μας είναι να ταξιδέψουμε μέσα από την αφήγηση το κοινό στον ιστορικό χωροχρόνο της «Ηροδότου Ιστορίας» ξετυλίγοντας αφενός τα συναισθήματα της ανθρώπινης ύπαρξης με τις νουβέλες και αφετέρου παρουσιάζοντάς το σε σημαντικά θέατρα και τόπους αρχαιολογικού ενδιαφέροντος σε μια σκηνική σύνθεση με πρωτότυπη ζωντανή μουσική.
Τέλος, σπουδαίο θεωρείται και το γεγονός της σκηνικής επιστροφής της ιδιαίτερα σημαντικής καλλιτέχνιδος και προέδρου του ΕΟΤ, ε κ. Άντζελας Γκερέκου.
Μια ομάδα σημαντικών και ειδικών στην αρχαιοελληνική γραμματεία, όπως ο εισηγητής του έργου και δραματολόγος, απόφοιτος του τμήματος ιστορίας και αρχαιολογίας, προϊστάμενος τμήματος Μουσείων και Ιστορικών Αρχείων ΕΚΠΑ, ερευνητής στον τομέα της πολιτισμικής κληρονομιάς Ευάγγελος Παπούλιας συμβάλουν στη δημιουργία ενός μοναδικού καλλιτεχνικού και εκπαιδευτικού έργου που στόχο έχουμε να προβάλουμε σε μοναδικά θέατρα ιστορικής και αρχαιολογικής σημασίας σε όλη την Ελλάδα καθιστώντας την σύγχρονο λίκνο ανάδειξης του αρχαιοελληνικού πολιτισμού γεφυρώνοντας χιλιετηρίδες ιστορίας. Τέλος, η καλλιτεχνική επιμέλεια και σκηνοθεσία είναι του Γιώργου Βάλαρη που έχει υπογράψει σπουδαίες θεατρικές επιτυχίες με εξέχουσα την «ΟΜΟΡΦΗ ΠΟΛΗ», παράσταση ορόσημο μιάς και αποτελεί την τελευταία παράσταση του μέγιστου μουσουργού μας Μίκη Θεοδωράκη στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών και το Ηρώδειο.
Ο μέγιστος ιστορικός μας Ηρόδοτος παρουσιάζει μια εικόνα του πολιτισμού και της ιστορίας του 6ου π.Χ αιώνα που θα λέγαμε πως πρόκειται για μια «παγκόσμια ιστορία», καθώς αναφέρεται σε όλο τον τότε γνωστό κόσμο. Αφιερώθηκε όπως λίγοι συγγραφείς στο να αποτυπώσει την εικόνα ενός ολόκληρου κόσμου, όσον αφορά στην ιστορία, την στρατηγική, την γεωγραφική αποτύπωση, την περιγραφή ιστορικών προσώπων με κύριο στόχο η ογκώδης αυτή εργασία του να μεταλαμπαδευτεί στις επόμενες γενιές, με βαθιά πίστη ότι η γνώση του χώρου μας, της ιστορίας μας είναι το σημαντικότερο και μοναδικό εφαλτήριο για να χτιστεί η οδός προς το μέλλον.
ΣΥΝΤΕΛΕΣΤΕΣ
Ερμηνεύει η Άντζελα Γκερέκου
Σκηνοθεσία : Γιώργος Βάλαρης
Aρχαίο κείμενο: oxford press
Φιλολογικός σχολιασμός : Βαγγέλης Παπούλιας
Τσέλο επι σκηνής: Αλέξανδρος Κασαρτζής
Βοηθός σκηνοθέτη – Παραγωγής: Κωνσταντίνος Φρίγγας
Επιμέλεια – Εποπτεία Παραγωγής: Dekalbo Entertainment
Παραγωγή: ΑΤΤΙΚΕΣ ΠΑΡΑΓΩΓΕΣ