Στα ανέκδοτα ποιήματα του μεγάλου μας ποιητή Οδυσσέα Ελύτη και σε συνεργασία με τον Ελληνογάλλο τεχνοκριτικό, Στρατή Ελευθεριάδη σπουδαίο εκδότη και συλλέκτη έργων τέχνης (ανακάλυψε τον σπουδαίο μας ζωγράφο Θεόφιλο), σε όλους γνωστό ως Tériade, σαν χούφτα αφηγηματικής άμμου ξετυλίγεται ο ορισμός του ελληνικού καλοκαιριού…
Σε ένα απόσπασμα για το ελληνικό καλοκαίρι ο μεγάλος μας ποιητής αναφέρει:
«Σιγά σιγά, μες στο κατακαλόκαιρο, το φως αφανίζει την Ελλάδα. Χωνεύει τα νησιά, εξουδετερώνει τις θάλασσες, αχρηστεύει τους ουρανούς.
Μήτε που βλέπεις πια βουνά, μήτε δέντρα, μήτε πολιτείες, μήτε χώμα και νερό. Άφαντα όλα.
Πιωμένος φως – μονάχα μια σκιά μαύρη – ο άνθρωπος. Μια σκιά που μεγαλώνει, δυσανάλογα προστατευμένη από την ίδια του τη θυσία.
Η αντίσταση σ’ ένα τέτοιο φως: να ποιο είναι το βαθύτερο νόημα της ελληνικής αρχιτεκτονικής.
Μέσα στη διαφάνεια, πιο διάφανος ακόμη, πιο λευκός, ο Παρθενώνας δικαιώνει μυστηριακά την ύπαρξή του την ώρα που το μεσημέρι το αττικό φτάνει στη μεγαλύτερή του ένταση κι όπου μονάχα νεράιδες τριγυρνάν μες στο θαμπωτικό διάστημα.»
Όσους ορισμούς, εικόνες, ιδεογράμματα και να δώσουμε οι άνθρωποι στο ελληνικό καλοκαίρι ποτέ κανένα δεν θα είναι αρκετό…κανείς όμως δεν μπορεί να αμφισβητήσει το ελληνικό φως!
Μέσα από αυτό το φως, οι τόποι, τα αρχαία μνημεία, τα καταγάλανα νερά με τα χαρακτηριστικής λευκότητας σημεία, τα κυκλαδίτικα νησιά μας, αλλά και τα φθινοπωρινά τοπία και τα χιονισμένα βουνά, μέσα από τα πρόσωπα που αλλάζει από το καλοκαίρι στο χειμώνα, το βορρά στο νότο, την ηπειρωτική στη νησιωτική χώρα, κάνει την κάθε επίσκεψη στην χώρα μας μια μοναδική εμπειρία!
Διότι η «βαριά βιομηχανία» της Ελλάδας μας είναι ο πολιτισμός, είναι οι αισθήσεις, είναι η γεύση, είναι η αισθητική, είναι η μουσική, είναι η παράδοση, είναι η λαογραφία, είναι η συμμετοχή, είναι το βίωμα, είναι όλα αυτά και άλλα τόσα μαζί που συνθέτουν το ελληνικό καλοκαίρι αλλά και όλη την εμπειρία του ταξιδιού 365 ημέρες στην Ελλάδα.
Αυτός είναι ο ελληνικός τουρισμός.
Πηγή : Business Travel blog