Aνθισμένες Διαδρομές
-Λευκάδιος Χερν

Aνθισμένες Διαδρομές
-Λευκάδιος Χερν

Αντζελα Γκερεκου πρόεδρος ιδρύματος Λευκάδιος Χερν

TΟ ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΟ ΚΕΦΑΛΑΙΟ ΛΕΥΚΑΔΙΟΣ ΧΕΡΝ

Ο Λευκάδιος Χερν, ο Έλληνας κοσμοπολίτης διανοούμενος, συγκεντρώνει τα τελευταία χρόνια όλο και περισσότερο το ενδιαφέρον σε όλο τον κόσμο, εκτός ίσως από τη χώρα μας.
Γεννημένος στη Λευκάδα, με μητέρα Ελληνίδα και Πατέρα Ιρλανδό, ταξίδεψε σε Ευρώπη, Αμερική για να επιλέξει τελικά την Ιαπωνία, ως πατρίδα του.
Ο οικουμενικός άνθρωπος με το ανοιχτό μυαλό, θεωρείται ο πρεσβευτής της Ιαπωνίας στη Δύση και ερμήνευσε την Ιαπωνία στους Δυτικούς. Ταυτόχρονα ερμήνευσε τη Δύση στους Ιάπωνες και τους έκανε να αγαπήσουν την Ελλάδα.
Διατηρούνται ολόκληρες διαλέξεις του προς τους μαθητές του, όπου μιλάει για τον πολιτισμό της Ελλάδας του και της αγαπημένης του μητέρας Ρόζας.

Στο έργο του κάνει αναφορές και στο περίφημο φαινόμενο των Ανθισμένων Κερασιών της Ιαπωνίας.
H ανθοφορία των κερασιών στην Ιαπωνία σηματοδοτεί το ξεκίνημα της άνοιξης.
Η μετεωρολογική υπηρεσία ενημερώνει τους πολίτες για την κίνηση του «μετώπου της ανθοφορίας» και οι εφημερίδες ανακοινώνουν την εξελικτική πορεία από το άνθισμα του πρώτου μπουμπουκιού ως την πλήρη ανθοφορία των δέντρων.
Υπάρχουν πολλά μέρη σε όλη τη χώρα διάσημα για τα ανθισμένα δέντρα εκπληκτικής ομορφιάς, που γίνονται πόλος έλξης ταξιδιωτών από όλο τον κόσμο. Συρρέουν σε κάθε περιοχή της Ιαπωνίας για να παρακολουθήσουν το φαινόμενο.

 

2019 – σχεδόν 8,5 εκατομμύρια τουρίστες επισκέφθηκαν την Ιαπωνία την περίοδο των ανθισμένων κερασιών, μεταξύ Μαρτίου και Μαΐου, φέρνοντας στη χώρα περίπου 6 δισεκατομμύρια δολάρια.
Στην Ελλάδα αντίστοιχα τα τελευταία χρόνια γίνονται φιλότιμες προσπάθειες από μικρούς τοπικούς συλλόγους επαγγελματιών που ασχολούνται με τον τουρισμό, την αγροτική παραγωγή ή από κάποιους ΟΤΑ να αναδείξουν παρόμοια φυσικά φαινόμενα και να προσελκύσουν επισκέπτες και συνεργασίες για τον τόπο τους..

-Ανθισμένες Λεβάντες Εβρος
-Ανθισμένες Ροδακινιές της Βέροιας
-Ανθισμένες Κερασιές στην Έδεσσα και στην Πιερία
-Χαλί από άγριες Τουλίπες στη Χίο
-Κίτρινοι Ήλιοι του Έβρου

ΔΟΜΗ ΣΧΕΔΙΟΥ ΔΡΑΣΗΣ

Kατά τα πρότυπα της Ιαπωνίας, και σε συνεργασία με τη Γεωπονική Σχολή Αθηνών, θα γίνεται χρήση αισθητήρων, όπου θα καταγραφούν σε πραγματικό χρόνο την πορεία της ανθοφορίας ανά περιοχής.

ΩΦΕΛΗ

-Προώθηση ενός νέου μοντέλου βιώσιμου τουρισμού, μέσα από την προβολή δράσεων εναλλακτικού τουρισμού, τουρισμού υπαίθρου , αγροτουρισμού.
-Ενίσχυση λιγότερο προβεβλημένων περιοχών, καθώς και ενίσχυση των τοπικών κοινωνιών και οικονομιών.
-Σύνδεση της Οικονομίας της Φιλοξενίας με την πρωτογενή παραγωγή και τα τοπικά προϊόντα.
-Περαιτέρω ενίσχυση και κυρίως ανανέωση της χώρας ως πολιτιστικού προορισμού, μέσω της σύνδεσης με ένα παγκόσμιο- ελληνικό πολιτιστικό κεφάλαιο τον Λευκάδιο Χερν.

 

Μπορείτε να δείτε εδώ την βιογραφία του Λευκάδιου Hearn

Angela Gerekou

president of the Lefkadios Hearn Foundation