Στη διάχυτη αισιοδοξία για την φετινή τουριστική χρονιά, την πρόκληση της εξεύρεσης προσωπικού, το στοίχημα της βιωσιμότητας αλλά και τις πρωτοβουλίες για την προβολή της Ελλάδας, αναφέρθηκε η πρόεδρος του ΕΟΤ Άντζελα Γκερέκου σε συνέντευξή της στο CNN Greece.
Αναφέρθηκε στα θετικά προμηνύματα για την φετινή τουριστική χρονιά αλλά και στην εκτίμηση πως ο ελληνικός τουρισμός θα ξεπεράσει το τουριστικό εισόδημα ρεκόρ του 2019, εισφέροντας στην οικονομία πέραν των 18,2 δισ. ευρώ.
Για τις ελλείψεις σε προσωπικό, τόνισε πως είναι ένα πρόβλημα με πολλές αιτίες και πως απαιτούνται αλλαγές και από τις ίδιες τις επιχειρήσεις. Αναφέρθηκε συγκεκριμένα στις συνθήκες απασχόλησης, την πρόβλεψη της διαμονής του προσωπικού, τις αμοιβές αλλά και την απασχόλησή τους πέραν του κανονικού ωραρίου.
Επίσης πρέπει να δούμε ως πολιτεία, το γεγονός ότι οι εποχικοί εργαζόμενοι που ανέρχονται σε εκατοντάδες χιλιάδες και αποτελούν τη συντριπτική πλειοψηφία των απασχολουμένων στον κλάδο δεν πληρώνονται για ολόκληρο τον χρόνο, ενώ πολλές φορές παραμένουν χωρίς εργασία για 4 και 5 μήνες, με πολύ χαμηλό ή κάποιες φορές χωρίς καθόλου επίδομα εργασίας», τόνισε η πρόεδρος του ΕΟΤ.
Η κ. Γκερέκου ανέφερε ακόμη πως η Ελλάδα εν μέσω σφοδρών, πρωτοφανών κρίσεων «κατάφερε να εδραιωθεί ως ένας από τους leader του διεθνούς τουρισμού και να διαγράψει μια εντυπωσιακή τροχιά ανάπτυξης».
«Είναι στο χέρι μας, αυτή η ανάπτυξη να είναι πάνω από όλα βιώσιμη για όλους, ωφελώντας τόσο τους εργαζόμενους στην οικονομία της φιλοξενίας στο τέλος της μέρας, όσο και τους επισκέπτες μας, αλλά και τις ίδιες τις τοπικές κοινωνίες» σημείωσε.
Ολόκληρη η συνέντευξη της Άντζελας Γκερέκου στο CNN Greece
Το 2022 ήταν μια εξαιρετική χρονικά για τον ελληνικό τουρισμό. Ποιες είναι οι προβλέψεις σας για φέτος και εάν θεωρείτε ότι θα ξεπεράσουμε τα μεγέθη του 2019;
Ναι είναι γεγονός υπάρχει μια διάχυτη αισιοδοξία ότι ο ελληνικός τουρισμός το 2023 θα εισφέρει στην ελληνική οικονομία πέραν των 18,2 δισ. ευρώ, ξεπερνώντας δηλαδή το τουριστικό εισόδημα-ρεκόρ του 2019 όλες οι ενδείξεις αυτό δείχνουν για την χρονιά που διανύουμε.
Εγώ προσωπικά ποτέ δεν κάνω προφητείες, είμαι άνθρωπος των δεδομένων και των αποτελεσμάτων πάντα και βέβαια εκτός απροόπτου, γιατί ξέρουμε πολύ καλά πλέον όλοι πόσο πολυπαραγοντικος είναι ο τομέας της οικονομίας της φιλοξενίας.
Και βέβαια τα στοιχεία των πρώτων κρατήσεων φανερώνουν ότι η χρονιά θα κινηθεί καλύτερα από το 2022 καθώς για εφέτος, το υπουργείο Τουρισμού εκτιμά ότι η Ελλάδα θα καταγράψει 20% αύξηση στην τουριστική κίνηση καθώς και επιμήκυνση της σεζόν.
Και είμαστε αισιόδοξοι κυρίως για δύο λόγους:
Πρώτον οι προκρατήσεις είναι ήδη 20% πάνω και σύμφωνα με τα στοιχεία Ιανουαρίου της Υπηρεσίας Πολιτικής Αεροπορίας (ΥΠΑ), στο σύνολο των αεροδρομίων της χώρας καταγράφηκε αύξηση της επιβατικής κίνησης κατά +3,1% σε σχέση με τον ίδιο μήνα του 2019.
Ναι πράγματι η δυναμική του ΄22 μας κάνει αισιόδοξους και για το ΄23 και τα προμηνύματα είναι θετικά και από τις συμμετοχές μας στις μεγάλες διεθνείς εκθέσεις όπως και στην Διεθνή Τουριστική Έκθεση που πραγματοποιήθηκε πρόσφατα στα Αραβικά Εμιράτα που είχαμε μεγάλη φυσική παρουσία με το νέο μας περίπτερο.
Ποιες είναι οι μεγαλύτερες προκλήσεις φέτος για τον ελληνικό τουρισμό;
Η πρόκληση της εξεύρεσης προσωπικού είναι ένα μεγάλο θέμα που μας αφορά όλους έντονα και όλοι οι φορείς δημόσιοι και ιδιωτικοί υπουργεία, δημιουργούν, ψάχνουν λύσεις και εναλλακτικές.
Βέβαια, εδώ να πω ότι οι αλλαγές θα πρέπει να αφορούν και τις ίδιες τις επιχειρήσεις καθώς οι αιτίες για την έλλειψη προσωπικού είναι πολλές.
Αιτίες όσον αφορά στις συνθήκες απασχόλησης, αλλά και πρόβλεψης διαμονής και το πώς αυτές διαμορφώνονται, αλλά και στις ίδιες τις αμοιβές που προσφέρονται, στις ώρες απασχόλησης πέραν του κανονικού ωραρίου.
Όπως επίσης πρέπει να δούμε ως πολιτεία, το γεγονός ότι οι εποχικοί εργαζόμενοι που ανέρχονται σε εκατοντάδες χιλιάδες και αποτελούν τη συντριπτική πλειοψηφία των απασχολουμένων στον κλάδο δεν πληρώνονται για ολόκληρο τον χρόνο, ενώ πολλές φορές παραμένουν χωρίς εργασία για 4 και 5 μήνες, με πολύ χαμηλό ή κάποιες φορές χωρίς καθόλου επίδομα εργασίας.
Όλα αυτά θα πρέπει να τα ξαναδούμε προσεχτικά αν θέλουμε να είναι βιώσιμος για όλους ο τουρισμός μας.
Η πατρίδα μας, εν μέσω σφοδρών, πρωτοφανών κρίσεων κατάφερε να εδραιωθεί ως ένας από τους leader του διεθνούς τουρισμού και να διαγράψει μια εντυπωσιακή τροχιά ανάπτυξης.
Είναι στο χέρι μας, αυτή η ανάπτυξη να είναι πάνω από όλα βιώσιμη για όλους, ωφελώντας τόσο τους εργαζόμενους στην οικονομία της φιλοξενίας στο τέλος της μέρας, όσο και τους επισκέπτες μας, αλλά και τις ίδιες τις τοπικές κοινωνίες.
Ένα μεγάλο στοίχημα είναι εκείνο της βιωσιμότητας. Πώς μπορεί να συνδυαστεί η αύξηση της επισκεψιμότητας στη χώρα μας με τη διατήρηση του χαρακτήρα του ελληνικού τουρισμού;
Ξέρετε η πρόκληση της μετάβασης αυτής με κατεύθυνση την βιωσιμότητα και την κυκλική οικονομία εν γένει και ιδιαίτερα στον τομέα του τουρισμού, απαιτεί περισσότερα από το να μειώσουμε για πχ και να διαχειριστουμε τα απόβλητά μας.
Η βιωσιμότητα είναι το μεγάλο μας στοίχημα καθώς προϋποθέτει, μεταξύ άλλων, τον έλεγχο του Υπερτουρισμού αλλά και το χωροταξικό.
Περνάμε ουσιαστικά από το μάρκετινγκ του προορισμού στη διαχείριση του και οφείλουμε να είμαστε επικεντρωμένοι, στη βάση και του νέου νόμου περί διαχείρισης προορισμών, στη χωροταξική μελέτη, γιατί είναι σημαντικό να προσαρμόσουμε τη φέρουσα ικανότητα σε κάθε προορισμό, ώστε να αποφευχθούν στο μέλλον ξανά φαινόμενα υπερτουρισμού.
Επίσης είναι μονόδρομος η εξειδίκευση, αξιολόγηση και σωστή ενημέρωση, σε μια εποχή που τα πάντα στον τουρισμό αλλάζουν. Είναι σημαντικό από τη θεωρία να περάσουμε στην πράξη μέσα και από διεθνή δίκτυα ανθρώπων και επαγγελματιών που έχουν ήδη κάνει την μετάβαση αυτή.
Βλέπουμε πλέον έντονα να αναπτύσσουμε τον εναλλακτικό μας τουρισμό τον τουρισμό εμπειρίας!
Εναλλακτικός τουρισμός όμως πάνω από όλα, σημαίνει βιώσιμος τουρισμός.
Με δράσεις ήπιας έντασης, που σέβονται το Περιβάλλον, τον Πολιτισμό και τον αυθεντικό χαρακτήρα των τοπικών κοινοτήτων.
Ο εναλλακτικός τουρισμός λοιπόν, λόγω των «προϊόντων» και εμπειριών που περιλαμβάνει, προσφέρει διάχυση των ροών στο χώρο, πέρα από τις παραθαλάσσιες περιοχές που σίγουρα είναι σημαντικό για την διαχείριση των προορισμών καθώς εναλλακτικός Τουρισμός σημαίνει διάχυση των τουριστικών ροών στο χρόνο, τουρισμός 365 μέρες.
Άλλωστε ο πολιτισμός, η γαστρονομία, το city break, οι δράσεις στη φύση, ο αγροτουρισμός δεν έχουν εποχή.
Ποιες είναι οι πρωτοβουλίες του ΕΟΤ στο νέο τουριστικό τοπίο που διαμορφώνεται;
Ο ΕΟΤ συνεχίζει δυναμικά τις νέες καμπάνιες με νέα συνεχόμενα σποτ καθώς και έντονη παρουσία σε όλες τις εκθέσεις.
Και με δράσεις πλέον προβολής των ορεινών περιοχών της Ελλάδας. Και οφείλω να πω εδώ ότι έχουμε ένα πολύ καλό feedback ότι πλέον ο ευρωπαίος πολίτης αφουγκράζεται ότι η Ελλάδα προσφέρεται για τουρισμό καθ’ όλη τη διάρκεια του έτους, καθώς το χαρτοφυλάκιο της περιλαμβάνει και άλλα τουριστικά προϊόντα πέραν του μοντέλου ήλιο και θάλασσα.
Επίσης ακόμα όλο αυτόν τον καιρό και πριν από την πανδημία, χτίζουμε σταθερά ένα ανθεκτικό, βιώσιμο και ανταγωνιστικό τουρισμό με νέες πολιτικές και υποδομή, που θα αντιμετωπίσει στο μέλλον τις κρίσεις και τις προκλήσεις πιο μεθοδικά, γεγονός που θα φέρει μόνο οφέλη στη γενική μας οικονομία.
Είμαι σίγουρη πως όλοι είδατε τη νέα καμπάνια του ΕΟΤ, GREECE IT IS, όπου προβάλλεται η σύγχρονη όψη της Ελλάδας, ως πράσινου, βιώσιμου προορισμού, με κοινωνική ευαισθησία απέναντι στην κλιματική αλλαγή και το περιβαλλοντικό αποτύπωμα.
Η Ελλάδα, είναι ένας προορισμός με νόημα και μια χώρα ανεπιτήδευτη, που προσφέρει αναπάντεχες, out of the box εμπειρίες.
Όπως αντιλαμβάνεστε, μια τέτοια κεντρική επικοινωνιακή στρατηγική, μόνο βιώσιμη μπορεί να είναι.
Στον ΕΟΤ, επίσης έχουμε δημιουργήσει το microsite SUSTAINABLE GREECE, όπου προβάλλονται τα best practices, από όλη την Ελλάδα.
Και σε αυτό το πνεύμα, ο ΕΟΤ προωθεί πλέον επικοινωνιακά τη χώρα, 12 μήνες το χρόνο, ενώ οι καμπάνιες χειμερινού τουρισμού και city break ενίσχυσαν αποδεδειγμένα την επέκταση της σεζόν.
Δείτε το αφιέρωμα του CNN Greece στον Τουρισμό 2023 εδώ
Πηγή : CNN Greece