Εμπειροκεντρικός
τουρισμός

Ο βιωματικός τουρισμός, γνωστός και ως «πειραματικός τουρισμός» ή «εμβυθιστικός τουρισμός», είναι ένα είδος ταξιδιού που δίνει έμφαση στην ενεργό συμμετοχή και δέσμευση με τον τοπικό πολιτισμό και το περιβάλλον.

Προσφέρει στους ταξιδιώτες την ευκαιρία να έχουν αυθεντικές και καθηλωτικές εμπειρίες που ξεπερνούν τις παραδοσιακές τουριστικές δραστηριότητες.
Ο βιωματικός τουρισμός μπορεί να λάβει πολλές μορφές, όπως: Καταδυτικός , θρησκευτικός , αγροτουριστικές τουρισμός και άλλα.

Πολιτιστική Εμπειρία

Αυτό περιλαμβάνει την εμπειρία της τοπικής κουλτούρας μέσω δραστηριοτήτων όπως η συμμετοχή σε παραδοσιακές τελετές, η εκμάθηση για τα τοπικά ήθη και έθιμα και η αλληλεπίδραση με τους ντόπιους.

Τουρισμός Φαγητού και Ποτού (γαστρονομία):

Αυτό περιλαμβάνει την εξερεύνηση της τοπικής κουζίνας και της κουλτούρας των ποτών μέσω δραστηριοτήτων όπως μαθήματα μαγειρικής, γευσιγνωσίες κρασιών και εκδρομές δοκιμές τροφίμων.

Τουρισμός Περιπέτειας

Περιλαμβάνει δραστηριότητες όπως πεζοπορία, κάμπινγκ, καγιάκ και άλλες υπαίθριες δραστηριότητες που επιτρέπουν στους ταξιδιώτες να εξερευνήσουν και να βιώσουν το φυσικό περιβάλλον.

Οικοτουρισμός

Περιλαμβάνει επίσκεψη και υποστήριξη βιώσιμων και περιβαλλοντικά υπεύθυνων τουριστικών πρωτοβουλιών, όπως έργα διατήρησης της άγριας ζωής και κοινότητες βιολογικής γεωργίας.

Ο βιωματικός τουρισμός παρέχει στους ταξιδιώτες την ευκαιρία να εμπλακούν με την τοπική κοινότητα και το περιβάλλον, να μάθουν νέες δεξιότητες και να αποκτήσουν μια βαθύτερη κατανόηση διαφορετικών πολιτισμών και τρόπων ζωής. Είναι μια αυξανόμενη τάση στην τουριστική βιομηχανία, καθώς περισσότεροι ταξιδιώτες αναζητούν ουσιαστικές και μεταμορφωτικές εμπειρίες που υπερβαίνουν τις τυπικές τουριστικές δραστηριότητες.