24 Απριλίου, 2023
Α. Γκερέκου: Η καλή προετοιμασία δημιουργεί τις ευκαιρίες.

Τέσσερα χρόνια στον Ελληνικό Οργανισμό Τουρισμού εργαζόμαστε μεθοδικά ενάντια σε όλες τις δυσοίωνες προβλέψεις.

Η πανδημία αποτέλεσε μία πρωτοφανή δοκιμασία για τον κλάδο του τουρισμού, πήραμε όμως τολμηρές αποφάσεις οι οποίες δικαιώθηκαν εκ του αποτελέσματος στηρίζοντας το brand της Ελλάδος, ανοίγοντας από τους πρώτους, αλλά με απολύτως ασφαλή τρόπο.

Η ελληνική βιομηχανία του τουρισμού, ο οποίος αντιπροσωπεύει το 25% του ΑΕΠ της χώρας, έχει εκρηκτική ανάπτυξη, με την κορύφωση της σεζόν να διπλασιάζεται ή ακόμη και να τριπλασιάζεται σε διάρκεια.

Όλη αυτή την περίοδο καταφέραμε να αναβαθμίσουμε το τουριστικό μας προϊόν και να φέρουμε την Ελλάδα στους κορυφαίους προορισμούς παγκοσμίως.

Το 2022 ήταν μια εξαιρετική χρονιά για τον ελληνικό τουρισμό, παρά τις επαναλαμβανόμενες, διεθνείς κρίσεις.

Τα έσοδα της περσινής περιόδου ξεπέρασαν τα προϋπολογισθέντα κατά 2,6 δισεκατομμύρια ευρώ, ενώ καταγράφηκαν εισπράξεις-ρεκόρ από τις τρεις κυριότερες αγορές: το Ηνωμένο Βασίλειο, τη Γερμανία και τη Γαλλία

Επομένως, δεν ήταν απλώς μια χρονιά με εξαιρετικές επιδόσεις σε έσοδα και αφίξεις, αλλά είναι και μια χρονιά ορόσημο για τον ελληνικό τουρισμό.

Με στρατηγικές συμφωνίες και ανοίγματα σε νέες αγορές, καταφέραμε να προσελκύσουμε ταξιδιώτες με υψηλό κόστος, να «φωτίσουμε» νέους προορισμούς και, κυρίως, να επιμηκύνουμε την τουριστική περίοδο. Είναι μια τάση που άρχισε το 2022 άμεσο αποτέλεσμα της στρατηγικής για την ανάκαμψης από την πανδημία του κορονοϊου.

Ως απόδειξη, ρεκόρ εσόδων την περίοδο Απριλίου-Οκτωβρίου, απευθείας πτήσεις από τις ΗΠΑ που παρατάθηκαν έως τις αρχές Ιανουαρίου αλλά και η δραστηριότητα κρουαζιέρας που διήρκεσε έως τις αρχές του 2023.

Το brand name Greece

-είναι σταθερά στο top 5 των διεθνών προορισμών

-είναι 3ο παγκοσμίως στην κατηγορία SEA&SUN

-και 8 στις 10 επενδύσεις στη χώρα το 2022 αφορούσαν τον τουρισμό.

-παράλληλα καταφέραμε να έχουμε περί τα 18δις έσοδα, όσα και τη χρονιά ορόσημο του 2019 ενώ, σε σύγκριση πάντα με τις επιδόσεις του 2019, η Ελλάδα κατάφερε να αναπληρώσει σε μεγαλύτερο ποσοστό, ξεπερνώντας αγορές όπως η Ισπανία, η Γαλλία και η Ιταλία.

Και εδώ θα πω ότι η εισροή τουριστικών ροών από τη Β. Αμερική ήταν καθοριστικής σημασίας.

Ήταν κάτι που σε συνεργασία με το υπουργείο τουρισμού, ο ΕΟΤ θα συνεχίσει να απευθύνεται στις παραδοσιακές αγορές , της Ευρώπης, του Αραβικού Κόλπου, Β. Αμερικής και Αυστραλίας, όπου άνοιξε γραφείο ο Οργανισμός αλλά και στις αγορές Κίνας, Ν.Κορέας, Ιαπωνίας, Ινδίας, με τήρηση πάντα των υγειονομικών κανόνων.

Φυσικά το δυναμικό rebranding της χώρας συνεχίζεται.

Η Ελλάδα από απόλυτος προορισμός SEA&SUN αναδεικνύεται πλέον ως top of mind, premium, υγειονομικά ασφαλής, πολυνησιακός προορισμός με παράλληλα συναρπαστική ενδοχώρα, που προσφέρει ατελείωτες αυθεντικές εμπειρίες σε κάθε γωνιά της, σε όλη τη διάρκεια του χρόνου, ενισχύοντας βέβαια ταυτόχρονα το παραδοσιακό προϊόν «ήλιος και θάλασσα».

Ο ΕΟΤ συνεχίζει να βάζει δυναμικά τον ελληνικό τουρισμό στις πρώτες θέσεις της παγκόσμιας αγοράς!

-Με τα 17 γραφεία μας στο εξωτερικό

-με συμμετοχή σε διεθνείς εκθέσεις, με το νέο μας περίπτερο

-με τη διοργάνωση ταξιδιών εξοικείωσης

-με δράσεις και εκδηλώσεις Δημοσίων Σχέσεων

-με τα δικά μας αναβαθμισμένα ψηφιακά μέσα, το portal και τα social media VISIT GREECE

Το παλιό μοντέλο του μαζικού τουρισμού αλλάζει, καθώς ο επισκέπτης θέλει πλέον πιο εξειδικευμένες εμπειρίες.

Το μοντέλο «Ήλιος και θάλασσα», βέβαια, θα συνεχίσει να υπάρχει, αλλά αυτό δεν αρκεί. Εργαλεία έχουμε. Πρέπει να συμβάλει και ο Β’ βαθμός της αυτοδιοίκησης στο να γίνουν νέες επενδύσεις προσανατολισμένες στο νέο μοντέλοκαι στις ανάγκες αλλά και στην ανάλογη δυνατότητα και διαθεσιμότητα του κάθε προορισμού .

Έχουμε καταφέρει η Ελλάδα να είναι στις πρώτες θέσεις και να είναι προορισμός επιλογής των περισσοτέρων τουριστών. Από τις προκρατήσεις και από τις συζητήσεις που έχουμε με τους tour operators προκύπτει πως άνευ απροόπτου θα έχουμε και εφέτος μια πολύ καλή χρονιά.

Και ναι μεν κερδίσαμε το στοίχημα της επιμήκυνσης της τουριστικής περιόδου στα νησιά μας, στους ηπειρωτικούς προορισμούς και κυρίως στην Αθήνα, είναι σημαντικό να πούμε εδώ ότι με συντομευμένες συμφωνίες προσελκύσαμε ποιοτικό τουρισμό καθώς αυξήθηκε κατά 8% η μέση δαπάνη ανά ταξιδιώτη.

Επίσης οι πολλαπλές κυβερνητικές στρατηγικές επενδύσεις που γίνονται από τον ιδιωτικό τομέα αλλά και οι δημόσιες επενδύσεις σε ό,τι έχει να κάνει με τους τουριστικούς προορισμούς, μας δίνουν τα εχέγγυα για ακόμα μεγαλύτερηανάπτυξη και στήριξη και του αγροτικού κλάδου και του εμπορικού κόσμου και των εκατοντάδωνχιλιάδων εργαζομένων στον τουρισμό και του real estate και της κατασκευής.

Για πρώτη φορά ο ΕΟΤ και το υπουργείο Τουρισμού έκανε καμπάνια 12 μήνες τον χρόνο.

Δώσαμε μεγάλη έμφαση στο city break κυρίως στην Αθήνα, την Αττική και τη Θεσσαλονίκη. Και σε πρωτοβουλία του υπουργείου τουρισμού μαζί με την ΕΣΕΕ προχωράμε σε προβολή της πιο δημοφιλούς συνήθειας όσων έρχονται για διήμερα-τριήμερα σε μια ευρωπαϊκή πόλη: Το shopping in Greece.

Επίσης προχωράμε σε κοινές δράσεις τόσο με την περιφέρεια αττικής όσο και με το Ε.Ε.Α για την προβολή του ιστορικού κέντρου της Αθήνας.

Και βέβαια, πάντα με στοχευμένη επικοινωνία, συνεχίζουμε να αναδεικνύουμε την τεράστια ποικιλία μοναδικών εμπειριών που βιώνει ο επισκέπτης: γαστρονομία, οινοτουρισμός, πολιτισμός, θρησκευτικός τουρισμός, δραστηριότητες στη φύση, αγροτουρισμός, sailing&diving , αθλητικός τουρισμός, τουρισμός υγείας και ευεξίας και πολλές άλλες εναλλακτικές εμπειρίες.

Με θεματικές καμπάνιες που στοχεύουν σε συγκεκριμένα target groups: όπως digitalnomads, ομογενείς, silver tourism.

Παράλληλα στην προσπάθεια ανάδειξης της χώρας ως βιώσιμου προορισμού, με ηθικό πρόσημο, απευθυνόμαστε σε κοινωνικές ομάδες όπως τα ΑΜΕΑ.

Ο Τουρισμός για Όλους, ο Προσβάσιμος Τουρισμός, προχωράει δυναμικά.

Επίσης προωθούμε τον κινηματογραφικό τουρισμό, ενώ με προσωπική μου πρωτοβουλία, υπογράψαμε πρόσφατα, Μνημόνιο Συνεργασίας με το ΕΚΟΜΕ (Εθνικό Κέντρο Οπτικοακουστικών Μέσων).

Είναι πλέον γεγονός ότι φέτος, οι ταξιδιώτες άρχισαν να φθάνουν με απευθείας πτήσεις από τις αρχές του Μαρτίου – Καναδοί, Αμερικανοί, Αυστραλοί, Κινέζοι, τουρίστες από τη Μέση Ανατολή και, φυσικά, όλοι οι Ευρωπαίοι – και αυτό θα συνεχιστεί ως το τέλος του χρόνου!!

Έτσι όλα δείχνουν οτι το 2023 θα είναι μια πολύ δυνατή χρονιά για ταξίδια και τουρισμό προσθέτοντας σταθερά ως ανάγκη και όχι απλά ως τάση , την βιωσιμότητα που βρίσκεται στην κορυφή στην ατζέντα των ταξιδιωτών.

Η διαφύλαξη της ταυτότητας της χώρας μας – που την καθιστά μοναδικό προορισμό στον κόσμο – είναι καθήκον μας για τις επόμενες γενιές.

Και φυσικά στο επίκεντρο της πολιτικής μας, συνεχίζουμε με το τρίπτυχο:

Αειφορία, έργα υποδομής αλλά και μια Ελλάδα ως ο τουριστικός προορισμός για όλο το χρόνο

Και θα επισημάνω εδώ η προετοιμασία δημιουργεί τις ευκαιρίες!

Η επιτυχία του ελληνικού τουρισμού είναι αποτέλεσμα της προετοιμασίας όλων που εμπλέκονται σε αυτόν.

Και δεν πρέπει να ξεχνάμε οτι η αειφορία του κλάδου σε συνδιασμό με την αύξηση των βιώσιμων επενδύσεων αναμένεται να συνεχιστεί, μιας και πολλοί υπεύθυνοι χάραξης πολιτικής και επενδυτές βλέπουν την τρέχουσαενεργειακή κρίση ως μια κλήση αφύπνισης που επιταχύνει την ανάγκη για μια διαφορετική προσέγγιση στις επενδύσεις.

Καθώς ολοένα και περισσότεροι εξωγενείς παράγοντες επηρεάζουν σε πολύ μεγάλο βαθμό την οικονομία αλλά και την ίδια την τουριστική βιομηχανία!

Και είναι γεγονός τα πάντα ξεκινούν από την ατομική περιβαλλοντική και υπεύθυνη συμπεριφορά του καθενός μας!

Ας ελπίσουμε λοιπόν να το καταφέρουμε όλοι μαζί οι λαοί στον πλανήτη και να μην μείνουμε στα λόγια!

Η Ελλάδα είναι η κοιτίδα του πολιτισμού και της ευζωίας κάτι που δεν θα πρεπει να ξεχναμε!

Προτρέπω λοιπόν, όλους τους εμπλεκόμενους με την οικονομία της φιλοξενίας, να αναλάβουμε ηγετικό ρόλο στην προώθηση ενός πιο αναγεννητικού, ουσιαστικού και υπεύθυνου τουρισμού, να εργαστούμε όλοι μαζί προς αυτή την κατευθυνση με συνεπεία και συνεργασία γιαένα ακόμα πιο βιώσιμο μέλλον για την πατρίδα μας.

Προτεινόμενα :
Το λαμπερό δείπνο του Marie Claire The Power Trip

Το λαμπερό δείπνο του Marie Claire The Power Trip

To 1ο Marie Claire Power Trip στην Ελλάδα ολοκληρώθηκε με επιτυχία και έγινε πηγή έμπνευσης για όλες τις γυναίκες που βρέθηκαν στις 2 Οκτωβρίου στο Grecotel Exclusive Resort στο Cape Σούνιο. Στελέχη, CEOs, επιχειρηματίες, προσωπικότητες των media και influencers...

Διαβάστε Περισσότερα
Γκερέκου στο CNN Greece: Leader του διεθνούς τουρισμού η Ελλάδα

Γκερέκου στο CNN Greece: Leader του διεθνούς τουρισμού η Ελλάδα

  Στη διάχυτη αισιοδοξία για την φετινή τουριστική χρονιά, την πρόκληση της εξεύρεσης προσωπικού, το στοίχημα της βιωσιμότητας αλλά και τις πρωτοβουλίες για την προβολή της Ελλάδας, αναφέρθηκε η πρόεδρος του ΕΟΤ Άντζελα Γκερέκου σε συνέντευξή της στο CNN Greece....

Διαβάστε Περισσότερα